top of page

medium  Vlamingen in de Wereld
publicatie  Juni 2020
foto 
 Szymon Snoeck

INTERVIEW

Antwerpse klasbak

Katelijne De Backer
 



Katelijne De Backer drukte haar stempel op de kunstwereld en onze muzieksmaak. In New York was ze directeur van de meest gezaghebbende Amerikaanse kunstbeurs. Eerder zat de sociologe in Londen aan de knoppen van invloedrijke shows toen MTV de Europese jeugd aan de buis gekluisterd hield. Ze volgde altijd haar gevoel en sloeg haar vleugels uit. Een influisterende ratio hield haar nooit tegen.

Je mag haar parcours als dat van een ontdekkingsreizigster omschrijven. Haar ervaringen slepen de Antwerpse tot de gewaardeerde diamant die ze vandaag is. Ze overschouwt voor ons dertig jaar leven en werken in het buitenland en reflecteert over de Amerikaanse gezondheidszorg en kunst anno 2020.



Zonder masterplan
     

“Een vooropgesteld plan was het niet. De drang naar het buitenland heb ik nooit gekend. Ik was ook niet zo vastbesloten als sommige dertienjarigen die weten dat ze wetenschapper willen worden. Ik zag mezelf meer als een huisje tuintje persoon”, bekent Katelijne. Dat is wel even anders gelopen. Haar leven werd spannend, de wegen die ze bewandelde verscheiden. “Mijn interessesfeer is wel altijd breed geweest. Ik ben sociologie gaan studeren omdat ik het als een goede basis zag. Mijn thesis aan de VUB schreef ik over mode. Meer bepaald over de sociale stratificatie, of hoe mode zich doorheen de sociaal-economische lagen beweegt, bottom up vaak. Concreet over hoe de punk als subcultuur uiteindelijk doorstroomt tot de high fashion.”
     

Vanaf dan leest haar verhaal als een groot avontuur. Pinpointen kan je haar niet. Als je toenmalige vriend Marcel Vanthilt heet en je vraagt om mee te gaan naar Londen, dan zeg je geen neen. “Gemakkelijk was dat aanvankelijk niet. Hij startte onmiddellijk bij MTV Europe en ik schaafde eerst aan mijn Engels in enkele winkels. De eerste jaren vond ik moeilijk. Uiteindelijk kwam ik ook bij MTV terecht, dat zo divers en Europees mogelijk wou zijn. Allemaal twintigers onder elkaar, die mochten doen wat ze graag deden. Londen bruiste in de jaren ’90 ook nog echt. Wij woonden niet ver van Portobello Road, thuisbasis van The Clash. Erg cool was dat.” De jonge Antwerpse beet zich vast. 


Lees meer
 

bottom of page